Afficher la notice abrégée

Influence of scarification and gibberellic acid on seed dormancy and germination of pomegranate seedlings

dc.creatorHonorato Monteiro, Laís Naiara
dc.creatorArruda Ferreira, Antonio Flavio
dc.creatorFaria, Glaucia Amorim
dc.creatorFontanetti Rodrigues, Maria Gabriela
dc.creatorBoliani, Aparecida Conceição
dc.date2021-06-02
dc.identifierhttps://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/riaa/article/view/3852
dc.identifier10.22490/21456453.3852
dc.descriptionContextualization: Due to the importance of pomegranate among fruit species, studies on the physiology of its seeds and the production of seedlings are essential for the expansion of commercial orchards. Knowledge gap: With the portrayed importance of this crop and its use in various sectors, such as agro-industrial and pharmaceutical products, the development of continuous and straightforward propagation techniques that provide a uniform seedling development will provide favorable conditions for the cultivation and exploitation of the species, improving its use and boosting new research.  Purpose: To evaluate the effect of scarification and immersion in gibberellic acid on the dormancy of pomegranate seeds, aiming at accelerating the emergence and improving the initial growth of seedlings. Methodology: The sarcotesta was removed and the seeds were scarified. The treatments consisted of a scarified control, a non-scarified control (seeds with and without scarification), and seeds subjected to the concentrations of 500 mg L-1, 1,000 mg L-1, and 1,500 mg L-1 of GA3. The following variables were evaluated: initial emergence, emergence percentage, mean emergence time, leaf number, stem diameter, shoot length, root length, and total dry matter. Results and conclusions: The pomegranate cv. Valencian seeds do not have tegument-related dormancy. In order to favor the emergence percentage and the initial growth of pomegranate seedlings, mechanical scarification and immersion of the seeds in GA3 are dispensed. Scarification and immersion of pomegranate seeds in 500 mg L-1 of GA3 are recommended to produce seedlings in a shorter time.en-US
dc.descriptionContextualización: debido a la importancia de la granada en los árboles frutales, los estudios sobre la fisiología de las semillas y la producción de plántulas son esenciales para la expansión de los huertos comerciales. Vacío de conocimiento: considerando la importancia de este cultivo y su uso en diversos sectores, como el agroindustrial y el farmacéutico, el uso de técnicas de propagación simples y continuas que permiten un desarrollo uniforme de las plántulas proporcionará las condiciones favorables para el cultivo y la explotación de la especie, mejorar su uso e impulsar nuevas investigaciones.  Propósito del estudio: evaluar el efecto de la escarificación y la inmersión en ácido giberélico en la fase de latencia de las semillas de granada, a fin de acelerar la aparición y mejorar el crecimiento inicial de las plántulas. Metodología: se retiró la sarcotesta y se escarificaron las semillas. Los tratamientos consistieron en testigo y control (semillas con y sin escarificación) y concentraciones, 500 mg L-1, 1000 mg L-1 y 1500 mg L-1 de GA3. Se evaluaron las siguientes variables: la emergencia inicial, el porcentaje de emergencia, el tiempo medio de emergencia, el número de hojas, el diámetro del tallo, la longitud del brote, la longitud de la raíz y la materia seca total. Resultados y conclusiones: las semillas de granada cv. valenciana no tienen dormancia relacionada con el tegumento. Para favorecer el porcentaje de emergencia y el crecimiento inicial de las plántulas de granada, se prescinde de la escarificación mecánica y de la inmersión de las semillas en GA3. Se recomienda la escarificación y la inmersión de las semillas de granada en 500 mg L-1 de GA3 para obtener las plántulas en menos tiempo.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.formattext/html
dc.formattext/xml
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad Nacional Abierta y a Distancia, UNADes-ES
dc.relationhttps://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/riaa/article/view/3852/4492
dc.relationhttps://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/riaa/article/view/3852/4994
dc.relationhttps://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/riaa/article/view/3852/4522
dc.relationhttps://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/riaa/article/view/3852/4995
dc.rightsDerechos de autor 2021 Revista de Investigación Agraria y Ambientales-ES
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0es-ES
dc.sourceRevista de Investigación Agraria y Ambiental; Vol. 12 No. 2 (2021); 25 - 37en-US
dc.sourceRevista de Investigación Agraria y Ambiental; Vol. 12 Núm. 2 (2021); 25 - 37es-ES
dc.source2145-6453
dc.source2145-6097
dc.subjectCultivar Valencianaen-US
dc.subjectEmergenceen-US
dc.subjectGibberellinen-US
dc.subjectPunica granatumen-US
dc.subjectSarcotestaen-US
dc.subjectCultivar Valencianaes-ES
dc.subjectEmergenciaes-ES
dc.subjectGiberelinaes-ES
dc.subjectPunica granatumes-ES
dc.subjectSarcotestaes-ES
dc.titleInfluence of scarification and gibberellic acid on seed dormancy and germination of pomegranate seedlingsen-US
dc.titleInfluencia de la escarificación y el ácido giberélico en la dormancia y germinación de semillas de granadaes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeÁrea Agrícolaes-ES


Fichier(s) constituant ce document

FichiersTailleFormatVue

Il n'y a pas de fichiers associés à ce document.

Ce document figure dans la(les) collection(s) suivante(s)

Afficher la notice abrégée