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Title: Bacillus thuringiensiscontrol of the potato soft rot Erwinia carotovora
Bacillus thuringiensis: en el manejo del agente de la pudrición blanda de la papa Erwinia carotovora
metadata.dc.creator: Portela-Dussán, Diana Daniela
Chaparro-Giraldo, Alejandro
López-Pazos, Silvio Alejandro
Keywords: Bacillus thuringiensis;Erwinia carotovora;Quorum-sensing;potato soft rot.;Bacillus thuringiensis;Erwinia carotovora;pudrición blanda;Quorum-sensing.
Publisher: Universidad Colegio Mayor de Cundinamarca
metadata.dc.relation: https://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/nova/article/view/1024/1022
metadata.dc.format.*: application/pdf
metadata.dc.type: info:eu-repo/semantics/article
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Description: In Colombia the potato crop is the fourth in importance in the economy of the country, its production reached 300 million tons. Erwinia carotovora is a Gram-negative bacterium, facultative anaerobic which causes the soft rotting of the potato; it can potentially generate up to 100% damage in the crop, which causes large economic losses. It has been established that the bacterium Bacillus thuringiensis is able to suppress the virulence of E. caratovora because it produces N-acyl-homoserine-lactonasa, a powerful enzyme that degrades of N-acyl-homoserinolactonas, which are indispensable in the quorum-sensing mechanism of E. caratovora. This can be an important alternative for the control of the disease of the soft rotting of the potato. Considering the above, this article describes the process used by the bacterium B. thuringiensis to inhibit the activity of E. caratovora.
En Colombia el cultivo de papa es el cuarto en importancia en la economía del país, y su producción alcanza las 300 millones de toneladas aproximadamente. Erwinia carotovora es una bacteria Gram negativa, anaeróbica facultativa causante de la pudrición blanda de la papa, puede llegar a generar hasta el 100% de daño en la cosecha, lo cual ocasiona grandes pérdidas económicas. Se ha establecido que la bacteria Bacillus thuringiensis es capaz de suprimir la virulencia de E. caratovora debido a que produce N-acil-homoserina-lactonasa, una potente enzima que degrada de N-acilhomoserinolactonas, que son indispensables en el mecanismo de quorum-sensing de E. caratovora. Esta circunstancia, puede ser una alternativa importante para el control de la enfermedad de la pudrición blanda de la papa. Considerando lo anterior, en este artículo se describe el proceso que emplea la bacteria Bacillus thuringiensis para inhibir la actividad de E. caratovora.
metadata.dc.source: NOVA Biomedical Sciences Journal; Vol. 11 No. 20 (2013); 39-44
Nova; Vol. 11 Núm. 20 (2013); 39-44
NOVA Ciências Biomédicas Publicação; v. 11 n. 20 (2013); 39-44
2462-9448
1794-2470
URI: https://repository.unad.edu.co/handle/10596/46804
Other Identifiers: https://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/nova/article/view/1024
10.22490/24629448.1024
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