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Title: Mountain microorganisms, an alternative for the biofertilization of agricultural crops
Microorganismos de montaña, una alternativa para la biofertilización de cultivos agrícolas
metadata.dc.creator: Medina Valencia, Diana Cristina
Obando Anaya, Erika Tatiana
Keywords: Microorganismos de montaña;biofertilización;eficiencia;suelo;cultivos agrícolas;Mountain microorganisms;biofertilization;efficiency;soil;agricultural crops
Publisher: Sello Editorial UNAD
metadata.dc.relation: https://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/workpaper/article/view/5800/5883
metadata.dc.format.*: application/pdf
metadata.dc.type: info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Description: (a) Contextualization: Mountain microorganisms (MM) are found in the organic matter of little intervened soils, this means soils that have received few chemical treatments, that have not been incinerated constantly and/or subjected to agricultural production processes such as extensive livestock or monocultures. These soils, without intervening over time, allow the preservation of microfauna, bacteria, and fungi, which in turn managed to accelerate the regeneration of organic matter and the degradation of toxic substances and thus preserve the physicochemical characteristics of the soil that make it make them more fertile and productive.   (b) Knowledge gap: Although the result of different investigations demonstrates the efficiency of Mountain Microorganisms as a biofertilizer in different agricultural crops, there is no scientifically characterized documentation or database on the subject. For this reason, the documentary study of mountain microorganisms becomes a potential scientific and technological wealth. (c) Purpose: This literature review is carried out to recognize experiences related to the application of mountain microorganisms (MM) as a sustainable alternative to produce different types of crops. (d) Methodology: A systematic review is made of the research carried out regarding mountain microorganisms, especially in Latin America and Colombia. It is based on the review of different databases, on scientific studies carried out on this subject, and from there the advances in the use of mountain microorganisms as an alternative for biofertilization in agricultural crops were determined. (e) Results and conclusions: Se has found in a general way that the use of mountain microorganisms (MM) as biofertilizers in agricultural crops, not only allows a positive impact on the environment, but also manages to make agriculture a sustainable activity, producing organic food with greater biomass and making production more efficient.
(a) Contextualización: Los microorganismos de montaña (MM) se encuentran en la materia orgánica de suelos poco intervenidos, esto quiere decir suelos que han recibido pocos tratamientos químicos, que no han sido incinerados de manera constante y/o sometidos a procesos de producción agropecuaria como ganadería extensiva o monocultivos. Estos suelos sin intervenir a lo largo del tiempo, permite conservar la microfauna, bacterias y hongos, que a su vez logran realizar de manera acelerada la descomposición de la materia orgánica y la degradación de sustancias tóxicas y así conservar las características fisicoquímicas del suelo que hacen que estos sean más fértiles y productivos. (b) Vacío de conocimiento: Aunque el resultado de diferentes investigaciones demuestra la eficiencia de los Microorganismos de Montaña como biofertilizante en diferentes cultivos agrícolas, no se cuenta con una documentación o base de datos caracterizada científicamente respecto al tema. Por esta razón, el estudio documental de los microorganismos de montaña se convierte en una potencial riqueza científica y tecnológica. (c) Propósito: Esta revisión bibliográfica se realiza con el objeto de reconocer experiencias relacionadas con la aplicación de microorganismos de montaña (MM) como alternativa sostenible para la producción de diferentes tipos de cultivos. (d) Metodología: Se hace una revisión sistemática sobre las investigaciones realizadas respecto a los microorganismos de montaña, especialmente en Latinoamérica y Colombia. Se fundamenta en la revisión de diferentes bases de datos, sobre estudios científicos realizados en este tema, y a partir de allí se determinó los avances del uso de los microorganismos de montaña como alternativa para la biofertilización en cultivos agrícolas. (e) Resultados y conclusiones:  Se ha encontrado de manera general que el uso de microorganismos de montaña (MM) como biofertilizantes en cultivos agrícolas, no solo permite un impacto positivo en el medio ambiente, sino que además logra hacer de la agricultura una actividad sostenible, produciendo alimentos orgánicos con mayor biomasa y haciendo más eficiente la producción.
metadata.dc.source: Working Papers ECAPMA; Vol. 6 (2022); 91 - 105
Documentos de Trabajo ECAPMA; Vol. 6 (2022); 91 - 105
URI: https://repository.unad.edu.co/handle/10596/51849
Other Identifiers: https://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/workpaper/article/view/5800
10.22490/ECAPMA.5800
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