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Title: ECOPHYSIOLOGIC PERFORMANCE OF COFFEE (Coffea arabica L.) cv. CASTILLO AT SHADE IN SAN JUAN DE RIOSECO, COLOMBIA
Desempeño ecofisiológico de café (coffea arabica l.) cv. castillo a la sombra en san juan de rioseco, Colombia
metadata.dc.creator: Andrade, Hernán J.
Zapata Arango, Piedad Cecilia
Keywords: asimilación de CO2;conductancia estomática;curva de radiación;eficiencia uso de agua;sistemas agroforestales
Publisher: Universidad Nacional Abierta y a Distancia, UNAD
metadata.dc.relation: https://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/riaa/article/view/2915/3655
https://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/riaa/article/view/2915/3619
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metadata.dc.type: info:eu-repo/semantics/article
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Área Agrícola
Description: The reduction of available radiation, by shade, modifies microclimatic conditions for associated crops. This modification is a key for the design and management of agroforestry systems. The objective of this study was to evaluate the effect of the shade level on the behaviour of coffee bushes (Coffea arabica L.) in San Juan de Rioseco, Cundinamarca, Colombia. A completely randomized design with three treatments (low, medium and high shade), estimated with photographies to canopy and Gap Light Analyzer, and five replications represented in coffee plantations. It was established a sampling plot of 20 × 50 m in each coffee plantation, where three plants were selected to measure shade, photosythetically active radiation, stomatal conductance, net assimilation of CO2, transpiration, vapour pressure deficit, water use efficiency and substomatal CO2 concentration with a portable photosynthesis system - CIRAS 3. The greatest net assimilation was recorded in coffee bushes with low shade (0-30%) at noon, whish coincides with the highest stomatal conductance and the lowest vapour pressure deficit. The lowest values of net assimilation were reached with high shade (66-75%) in the afternoon. The CO2 assimilation is reduced from 44 to 61%, and the water use efficiency from 41 to 56% with an increase of shade from low to medium and high levels, respectively. The optimum range for coffee bushes was between 42 and 380 µmol m-2 s-1, which is between 20 and 30% of shade in these conditions. This shade level is the recommended for coffee plantations in San Juan de Rioseco.
La disminución de la radiación disponible, por la sombra, modifica las condiciones microclimáticas para el cultivo asociado. Esta modificación es clave para diseñar y manejar sistemas agroforestales. El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de nivel de sombra en el comportamiento ecofisiológico de cafetos (Coffea arabica L.) en San Juan de Rioseco, Cundinamarca, Colombia. Se empleó un diseño experimental completamente al azar con tres tratamientos (sombra baja, media y alta), estimados con fotografías al dosel y Gap Light Analyzer, y cinco repeticiones dados por los cafetales. En cada cafetal se estableció una parcela de muestreo de 20 x 50 m, en donde se seleccionaron tres plantas para medir la sombra, la radiación fotosintéticamente activa incidente, la conductancia estomática, la asimilación neta de CO2, la transpiración, el déficit de presión de vapor, la eficiencia en el uso del agua y la concentración de C subestomática con un Sistema de Fotosíntesis Portable - CIRAS 3. La asimilación mayor se registró en cafetos con sombra baja (0-30%) al medio día, lo que coincidió con la conductancia estomática mayor y el déficit de presión de vapor menor; los valores menores se registraron con alto sombrío (66-75%) en la tarde. La asimilación de C se reduce de 44 a 61%, y la eficiencia en el uso del agua de 41 a 56% con un incremento de la sombra de bajo a medio y alto, respectivamente. El intervalo óptimo de radiación para los cafetos fue de 42 a 380 µmol m-2 s-1, lo cual se encuentra con una sombra entre 20 y 30% en estas condiciones. Este nivel de sombra es el recomendado en los cafetales en San Juan de Rioseco.
metadata.dc.source: Revista de Investigación Agraria y Ambiental; Vol. 11 No. 1 (2020); 15 - 27
Revista de Investigación Agraria y Ambiental; Vol. 11 Núm. 1 (2020); 15 - 27
2145-6453
2145-6097
Other Identifiers: https://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/riaa/article/view/2915
10.22490/21456453.2915
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