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Title: Evaluation of natural coagulants in water clarification
Evaluación de coagulantes naturales para el tratamiento de aguas residuales domésticas
metadata.dc.creator: Barreto Pardo, Juan Sebastian
Vargas Moncada, Diana Karina
Ruiz Martínez, Lida Esperanza
Gomez Ayala, Sandra Liliana
Keywords: color;dosis optima;ensayo de jarras;turbiedad
Publisher: Universidad Nacional Abierta y a Distancia, UNAD
metadata.dc.relation: https://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/riaa/article/view/3081/3662
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Área Ambiental
Description: Coagulation / flocculation and sedimentation of particles present in the water are part of the advanced primary treatment, which is the most commonly used for the removal of contaminating particles present in waters with high turbidity levels. That is why, in this investigation, a comparison was made between the most commonly used commercial coagulant (aluminum sulfate) and the natural coagulants extracted from the avocado seed and the coffee mucilage to treat the waters of La Guayacana creek located in the municipality of El Socorro-Santander, for that purpose pitcher tests were carried out and the efficiency of each of the coagulants mentioned was determined, in terms of color and turbidity reduction. The results obtained indicate that the coagulant type C (avocado seed) presented a removal of 44.27% in turbidity, meanwhile the coagulant type B (coffee mucilage and phosphate buffer solution) was the coagulant with better results and allowed to remove 64.29% of the turbidity and 52.20% of color, indicating that this extract can serve as a preliminary or auxiliary coagulant in the process of primary water treatment that has considerable turbidity values.
El desarrollo económico descontrolado y la sobreexplotación de los recursos naturales han aumentado los niveles de contaminación sobre el recurso hídrico a pesar que existen diferentes tecnologías para el tratamiento de residuos líquidos, uno de los más utilizados es el tratamiento primario avanzado, el cual consiste en la coagulación/floculación y sedimentación de materiales particulados presentes en el agua. Este tipo de tratamiento habitualmente se ejecuta haciendo uso de polielectrolitos sintetizados químicamente. En el presente trabajo se evaluó la eficiencia que tienen los coagulantes naturales extraídos de la semilla del aguacate y del mucílago del café en el tratamiento primario avanzado de aguas residuales, se determinó el desempeño de cada extracto en términos de reducción de color y turbiedad en el tratamiento de aguas residuales domésticas. Los resultados obtenidos señalan que el extracto de la semilla del aguacate da lugar al aumento tanto en turbiedad como en coloración, por su parte el mucílago del café permitió remover el 65,29% de la turbiedad, indicando que este compuesto puede servir como un coagulante preliminar o auxiliar en el proceso de tratamiento primario de aguas residuales.
metadata.dc.source: Revista de Investigación Agraria y Ambiental; Vol. 11 No. 1 (2020); 105 - 116
Revista de Investigación Agraria y Ambiental; Vol. 11 Núm. 1 (2020); 105 - 116
2145-6453
2145-6097
Other Identifiers: https://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/riaa/article/view/3081
10.22490/21456453.3081
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