Please use this identifier to cite or link to this item: https://repository.unad.edu.co/handle/10596/37060
Title: Effect of orange silage supplementation on bovine milk composition
Efecto de la suplementación con ensilaje de naranja sobre la composición de la leche bovina
metadata.dc.creator: Flórez Delgado, Dixon Fabián
Capacho Mogollón, Alfonso Eugenio
Quintero Muiño, Sandra Milena
Báez Gamboa, Pavlova
Keywords: citrus;anaerobic fermentation;milk fat;ruminant;Cítrico;fermentación anaeróbica;grasa de la leche;rumiante.
Publisher: Universidad Nacional Abierta y a Distancia, UNAD
metadata.dc.relation: https://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/riaa/article/view/2974/3989
https://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/riaa/article/view/2974/3915
https://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/riaa/article/view/2974/4374
metadata.dc.format.*: application/pdf
text/html
text/xml
metadata.dc.type: info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Área Pecuaria
Description: Contextualization: In livestock production, food supplementation is carried out with commercial feed that increases production costs and thus affects the profit margins of livestock companies. Research gap: Orange silage is seen as a nutritional and economic alternative for livestock companies in search of sustainability under the following questions: What is the effect of orange silage on the productivity and quality of bovine milk? Is it possible to reduce the Feeding costs by including this silage and reducing the feed without affecting the productive parameters in milk cattle? Purpose: The main objective of this study was to evaluate the effect of orange silage (EN) supply on bovine milk composition at the Villa Marina Experimental Farm of the University of Pamplona. Methodology: A randomized complete block design was used with 12 animals whose genetics are influenced by the Gyr, Holstein, Jersey and Swedish Red breed, distributed in a treatment with the substitution of 20% of commercial balanced food (T1) and a control (T2). The EN was elaborated with fruits produced on the farm with 30 days of fermentation. A period of 10 days of accustoming was carried out. The milk composition (fat, protein, non-fat solids (SNG), minerals and lactose) were measured every seven days for 90 days. The data obtained were subjected to an analysis of variance and correlation. Results and conclusions: The inclusion of EN generated a higher (P<0,05) fat content (4,36%) in the cow’s milk, compared to the control treatment (3,75%). There was no effect of treatments on the remainder milk components evaluated. The daily production of milk was not affected (P>0,05) by treatments. The replacement of commercial balanced food by 20% with EN improves the milk fat content and decreases the costs of feeding, compared to conventional management, becoming a sustainable feeding alternative in crossbreed lactating cows.
Contextualización: En la producción ganadera, la suplementación alimenticia se lleva a cabo con alimentos balanceados comerciales que incrementan los costos de producción y afectan de esta manera los márgenes de rentabilidad de las empresas pecuarias. Vacío de conocimiento: El ensilaje de naranja se ve como una alternativa nutricional y económica para las empresas ganaderas en busca de su sostenibilidad bajo los siguientes interrogantes: ¿cuál es el efecto del ensilaje de naranja sobre la productividad y calidad de leche bovina?, ¿es posible reducir los costos por concepto de alimentación al incluir este ensilaje y reducir el alimento balanceado sin afectar los parámetros productivos en bovinos leche? Propósito del estudio: Evaluar el efecto del suministro de ensilaje de naranja (EN) sobre la composición de la leche bovina en la Granja Experimental Villa Marina de la Universidad de Pamplona. Metodología: Se utilizó un diseño de bloques completos aleatorizados con 12 animales cuya genética está influenciada por las razas Gyr, Holstein, Jersey y Rojo Sueco, distribuidos en un tratamiento con la sustitución del 20% del alimento balanceado comercial (T1) y un testigo (T2). Se elaboró el EN con frutos producidos en la granja con 30 días de fermentación. Se realizó un periodo de acostumbramiento de 10 días. Se midió la composición de la leche (grasa, proteína, sólidos no grasos, minerales y lactosa) cada siete días durante 90 días. Los datos obtenidos, fueron sometidos a un análisis de varianza y de correlación. Resultados y conclusiones: La inclusión de EN generó un mayor (P<0,05) contenido de grasa (4,36%) en la leche de las vacas en comparación con el tratamiento testigo (3,75%). No hubo efecto de los tratamientos en los demás componentes de la leche evaluados. La producción diaria de leche no fue afectada (P>0,05) por los tratamientos. El costo de suplementación por litro de leche se estimó en $ 265,15. La sustitución de alimento balanceado comercial en un 20% con EN mejora el porcentaje de grasa en la leche y disminuye los costos de la alimentación respecto al manejo convencional, constituyéndose en una alternativa sostenible de alimentación en vacas lactantes cruzadas.
metadata.dc.source: Revista de Investigación Agraria y Ambiental; Vol. 11 No. 2 (2020); 71 - 79
Revista de Investigación Agraria y Ambiental; Vol. 11 Núm. 2 (2020); 71 - 79
2145-6453
2145-6097
Other Identifiers: https://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/riaa/article/view/2974
10.22490/21456453.2974
Appears in Collections:Revista RIAA

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.