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Substances used as gelling agent alternative to the agar in culture media for in vitro propagation

dc.contributorBIOPLASMAUPTC y QUIMOL, de la Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia UPTC, sede centrales-ES
dc.creatorMartin Gordo, Darío Alonso
dc.creatorCárdenas Gonzalez, Oswaldo
dc.creatorConstantino Pacheco, José
dc.date2012-07-02
dc.date.accessioned2019-11-08T21:21:21Z
dc.date.available2019-11-08T21:21:21Z
dc.identifierhttp://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/riaa/article/view/972
dc.identifier10.22490/21456453.972
dc.identifier.urihttps://repository.unad.edu.co/handle/10596/29336
dc.descriptionThe cultivation of plant fibers is achieved through the implementation of a group of techniques widely used for the propagation of plants in vitro. However, one disadvantage of these techniques is the high cost of components used for the crop’s medium, among these, the agar (primary gelling agent), has seen a price increase due to high demand. This article consults several studies regarding substances that have been utilized as alternative gelling agents, among which highlight starches (native or modified) and several plant gums and bacterial excretions that have been used in processes of organogenesis, embryogenesis and vegetative proliferation. The starches and gums studied showed favorable results in the in vitro cultivation of some plant species. The study demonstrates that both gums and starches may be potential substitutes (either partial or total) for agar, achieve a decrease in costs associated with starches, and have an ability to be chemically modified to improve gelling capacity.en-US
dc.descriptionEl cultivo de tejidos vegetales comprende un conjunto técnicas ampliamente usadas para propagación vegetal in vitro; sin embargo, una desventaja es el alto costo de componentes utilizados para el medio de cultivo, entre éstos, el agar (solidificante más utilizado), pues la demanda ha elevado su precio. En este artículo se recopilan algunas investigaciones sobre sustancias que se han utilizado como agentes solidificantes alternativos, entre los que se resaltan los almidones (nativos o modificados) y algunas gomas de plantas y exudados bacterianos, que han sido empleados en procesos de organogénesis, embriogénesis y proliferación vegetativa. Los almidones y las gomas reportadas presentaron resultados favorables en el cultivo in vitro de algunas especies vegetales. Se concluye que tanto las gomas como los almidones pueden ser potenciales sustitutos, parciales o totales del agar y logran una disminución de los costos con los almidones, y su posibilidad de modificarse químicamente para mejorar su capacidad gelificantees-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad Nacional Abierta y a Distancia, UNADes-ES
dc.relationhttp://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/riaa/article/view/972/955
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dc.rightsCopyright (c) 2012 Revista de Investigación Agraria y Ambiental (RIAA)es-ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.eses-ES
dc.sourceRevista de Investigación Agraria y Ambiental; Vol. 3, Núm. 2 (2012); 49-62en-US
dc.sourceRevista de Investigación Agraria y Ambiental; Vol. 3, Núm. 2 (2012); 49-62es-ES
dc.source2145-6453
dc.source2145-6097
dc.subjectagar; gelling agent; starch; gums; micro-propagation.en-US
dc.subjectagar; agente gelificante; almidón; gomas; micropropagaciónes-ES
dc.titleSubstances used as gelling agent alternative to the agar in culture media for in vitro propagationen-US
dc.titleSustancias utilizadas como agente gelificante alternativas al agar en medios de cultivo para propagación in vitroes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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