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Bacillus thuringiensiscontrol of the potato soft rot Erwinia carotovora

dc.creatorPortela-Dussán, Diana Daniela
dc.creatorChaparro-Giraldo, Alejandro
dc.creatorLópez-Pazos, Silvio Alejandro
dc.date2013-12-15
dc.date.accessioned2019-11-08T21:24:52Z
dc.date.available2019-11-08T21:24:52Z
dc.identifierhttp://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/nova/article/view/1024
dc.identifier10.22490/24629448.1024
dc.identifier.urihttps://repository.unad.edu.co/handle/10596/30007
dc.descriptionIn Colombia the potato crop is the fourth in importance in the economy of the country, its production reached 300 million tons. Erwinia carotovora is a Gram-negative bacterium, facultative anaerobic which causes the soft rotting of the potato; it can potentially generate up to 100% damage in the crop, which causes large economic losses. It has been established that the bacterium Bacillus thuringiensis is able to suppress the virulence of E. caratovora because it produces N-acyl-homoserine-lactonasa, a powerful enzyme that degrades of N-acyl-homoserinolactonas, which are indispensable in the quorum-sensing mechanism of E. caratovora. This can be an important alternative for the control of the disease of the soft rotting of the potato. Considering the above, this article describes the process used by the bacterium B. thuringiensis to inhibit the activity of E. caratovora.en-US
dc.descriptionEn Colombia el cultivo de papa es el cuarto en importancia en la economía del país, y su producción alcanza las 300 millones de toneladas aproximadamente. Erwinia carotovora es una bacteria Gram negativa, anaeróbica facultativa causante de la pudrición blanda de la papa, puede llegar a generar hasta el 100% de daño en la cosecha, lo cual ocasiona grandes pérdidas económicas. Se ha establecido que la bacteria Bacillus thuringiensis es capaz de suprimir la virulencia de E. caratovora debido a que produce N-acil-homoserina-lactonasa, una potente enzima que degrada de N-acilhomoserinolactonas, que son indispensables en el mecanismo de quorum-sensing de E. caratovora. Esta circunstancia, puede ser una alternativa importante para el control de la enfermedad de la pudrición blanda de la papa. Considerando lo anterior, en este artículo se describe el proceso que emplea la bacteria Bacillus thuringiensis para inhibir la actividad de E. caratovora.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad Colegio Mayor de Cundinamarcaes-ES
dc.relationhttp://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/nova/article/view/1024/1022
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dc.rightsCopyright (c) 2013 NOVA Publicación en Ciencias Biomédicases-ES
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0es-ES
dc.sourceNOVA Biomedical Sciences Journal; Vol. 11, Núm. 20 (2013); 39-44en-US
dc.sourceNova; Vol. 11, Núm. 20 (2013); 39-44es-ES
dc.sourceNOVA Ciências Biomédicas Publicação; Vol. 11, Núm. 20 (2013); 39-44pt-BR
dc.source2462-9448
dc.source1794-2470
dc.subjectBacillus thuringiensis; Erwinia carotovora; Quorum-sensing; potato soft rot.en-US
dc.subjectBacillus thuringiensis; Erwinia carotovora; pudrición blanda; Quorum-sensing.es-ES
dc.titleBacillus thuringiensiscontrol of the potato soft rot Erwinia carotovoraen-US
dc.titleBacillus thuringiensis: en el manejo del agente de la pudrición blanda de la papa Erwinia carotovoraes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeinfo:eu-repo/article/publisheden-US
dc.typeinfo:eu-repo/article/publishedes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/article/publishedpt-BR


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