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Evaluation of bacterial freeze native species conservation

dc.creatorCorrales Ramírez MSC, Lucía Constanza
dc.creatorSánchez Leal MSC, Ligia Consuelo
dc.date2005-12-15
dc.date.accessioned2019-11-08T21:25:05Z
dc.date.available2019-11-08T21:25:05Z
dc.identifierhttp://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/nova/article/view/333
dc.identifier10.22490/24629448.333
dc.identifier.urihttps://repository.unad.edu.co/handle/10596/30053
dc.descriptionThe bacterial microorganisms constitute a good part of the biodiversity of our planet and the importance of its knowledge and preservation has been increased as their multiple utilities in different fields are discovered. The conservation can be done by different methods and one of which offers better results is the freezing; for that reason east project was made whose objective was to evaluate the effects of the freezing in 18 native bacterial species of the collection of cultures of the Program of Bacteriology of the University Colegio Mayor de Cundinamarca, Bogotá- Colombia. The microorganisms including in the study, they were selected considering the variability of metabolic activity between species and their clinical importance, industrialist, biotechnological or environmental. The obtained results were similar in the analyzed species and although some had difficulty to recover their viability and metabolic activity in the first sowing, later they presented displayed one better answer, what allowed to conclude that the phenotypic and genotypic stability does not seem to depend on means of culture nor on the used preservation substance, but of the procedures of freezing and defrost with which the experiment was made. The recommendation of the investigating group is to establish own standardizations and protocols that guarantee the viability and biochemical stability of the microorganisms that are conserved by this method.en-US
dc.descriptionLos microorganismos bacterianos constituyen una buena parte de la biodiversidad de nuestro planeta y la importancia de su conocimiento y preservación se ha incrementado a medida que se descubren sus múltiples utilidades en diferentes campos. La conservación se puede hacer por diferentes métodos y uno de los que brinda mejores resultados es la congelación; por ello se realizó este proyecto cuyo objetivo fue evaluar los efectos de la congelación en 18 especies bacterianas autóctonas de la colección de cultivos del Programa de Bacteriología de la Universidad Colegio Mayor de Cundinamarca, Bogotá- Colombia. Los microorganismos incluidos en el estudio, se seleccionaron teniendo en cuenta la variabilidad de actividad metabólica entre especies y su importancia clínica, industrial, biotecnológica o ambiental. Los resultados obtenidos fueron similares en las especies analizadas y aunque en algunas se observó dificultad para recuperar su viabilidad y actividad metabólica en la primera siembra, después de esta presentaron una mejor respuesta; lo que permitió concluir que la estabilidad fenotípica y genotípica de los microorganismos estudiados, no parece depender del medio de cultivo ni del conservante utilizado, sino de los procedimientos de congelación y descongelación con los cuales se realiza el experimento. La recomendación del grupo investigador es establecer estandarizaciones y protocolos propios que garanticen la viabilidad y estabilidad bioquímica de los microorganismos que se conserven por este método.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad Colegio Mayor de Cundinamarcaes-ES
dc.relationhttp://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/nova/article/view/333/1208
dc.relation/*ref*/Tangue P, Van D, Thevelein J. Determinants of freeze tolerance in microorganisms, physiological importance and biotechnological applications. Advances in applied Microbiology 2003;53:129 . 176.
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dc.rightsCopyright (c) 2005 NOVA Publicación en Ciencias Biomédicases-ES
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0es-ES
dc.sourceNOVA Biomedical Sciences Journal; Vol. 3, Núm. 4 (2005); 21-29en-US
dc.sourceNova; Vol. 3, Núm. 4 (2005); 21-29es-ES
dc.sourceNOVA Ciências Biomédicas Publicação; Vol. 3, Núm. 4 (2005); 21-29pt-BR
dc.source2462-9448
dc.source1794-2470
dc.subjectCiencias Naturales,Ciencias Biológicas,Biología Celular y Microbiologíaes-ES
dc.subjectCongelación; descongelación; viabilidad bacteriana; actividad metabólicaes-ES
dc.subjectfreezing; defrost; viability; metabolic activity.en-US
dc.titleEvaluation of bacterial freeze native species conservationen-US
dc.titleEvaluación de la congelación para conservación de especies autóctonas bacterianases-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typearticleen-US
dc.typearticlees-ES
dc.typearticlept-BR


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