Efecto del ácido salicílico en el control de la septoriosis y su efecto de rendimiento en dos cultivares de trigo
Effect of salicylic acid in the control of septoria and yield components in two wheat cultivars
Effect of salicylic acid in the control of septoria and yield components in two wheat cultivars
Compartir
Autor
Ramos Cabrera, Efren Venancio
Delgado Espinosa, Zuly Yuliana
Jimenez, Oscar Daniel
Publicador
Universidad Nacional Abierta y a Distancia, UNADCitación
Gestores bibliográficos
Metadatos
Mostrar el registro completo del ítemResumen
Contextualización: el incremento de la producción de trigo ha provocado que las enfermedades patogénicas aparezcan con más frecuencia por la implementación del monocultivo y malas prácticas agronómicas. La Septoriosis o Mancha de la hoja del trigo ocasionada por Zymoseptoria tritici provoca una disminución en el área fotosintética ocasionando pérdidas del rendimiento del grano que oscilan entre 17 y 50%, dependiendo del estado fenológico en el que ocurre la infección.
Vacío de conocimiento: el método más frecuentemente para el control de la enfermedad realizase realiza mediante dos sistemas: la utilización de variedades resistentes a la enfermedad o la aplicación de productos de síntesis química que pueden ocasionar resistencia en la población del hongo y contaminación en los suelos trigueros. Por esto, se buscan nuevas alternativas de manejo, como la activación de la resistencia sistémica inducida mediante la aplicación de ácido salicílico, que conlleva a cambios físicos, químicos y moleculares como lignificación o inducción de proteínas relacionadas con la patogénesis, que se encargan de limitar o eliminar el ingreso de las hifas de los hongos patogénicos, siendo una alternativa sustentable.
Propósito del estudio: el propósito del presente trabajo fue la evaluación del efecto del ácido salicílico sobre el desarrollo de los síntomas de la mancha de hoja del trigo ocasionada por Zymoseptoria tritici, así como establecer los cambios sobre los componentes de rendimiento en los cultivares Biointa 3004 y Buck sy 200.
Metodología: el estudio se realizó en la estación experimental de Julio Hirschhorn, de la Universidad Nacional de La Plata (UNLP). Se utilizaron los cultivares Biointa 3004 y Buck sy 200. El diseño experimental fue bloques completos al ... Contextualization: The increase in wheat production has caused pathogenic diseases to appear more frequently due to the implementation of monoculture. The Septoriosis or stain of the wheat leaf caused by Zymoseptoria tritici causes a decrease in the photosynthetic area causing losses in grain yield ranging between 17% and 50%, depending on the phenological state in which the infection occurs.
Knowledge gap: The most frequent method for controlling the disease is the application of chemical synthesis products, which has generated resistance in the population of the fungus and contamination of the agroecosystems. For this reason, new management alternatives are being sought, such as the activation of systemic resistance. Induced by the application of salicylic acid that causes physical, chemical and molecular changes such as lignification or the induction of various proteins related to pathogenesis that does not allow the entry of the hyphae of pathogenic fungi, being a sustainable alternative.
Purpose: The purpose of this research was the evaluation of the effect of salicylic acid on the development of the symptoms of wheat leaf spot caused by Zymoseptoria tritici, and to establish its probable changes on the yield components in cultivars Biointa 3004 and Buck sy 200.
Methodology: The study was carried out at the Julio Hirschhorn experimental station of the National University of La Plata (UNLP), for which the cultivars Biointa 3004 and Buck sy 200 were used, the experimental design was in divided plots with three replications and was constituted by the following treatments: Control, inoculated with Zymoseptoria tritici, treated with salicylic acid and treated with salicylic acid and inoculated with Zymoseptoria tritici. and the tests were carried out in the winter-spring season of 2012 and 2013 and the percentage of pycnidia, the percentage of necrotic area, the number of empty spikelets, the number of grains of the spike, and the weight of 1000 grains were determined.
Results and conclusions: The pycnidia coverage decreased by 45%; the necrotic area, by 40%; in addition, the number of empty spikelets decreased by 4% and the number of grains per spike increased (5%) and the weight of 1000 grains (2%). It is shown that salicylic acid greatly controls the negative effects of the disease and stimulates the yield components, improving the productivity of two cultivars evaluated.
Escuela
https://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/riaa/article/view/3853/4336https://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/riaa/article/view/3853/4721
https://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/riaa/article/view/3853/4284
https://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/riaa/article/view/3853/4722
Formato
application/pdftext/html
text/xml
Tipo de Recurso Digital
info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
Área Agrícola
Colecciones
- Revista RIAA [1073]