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Law enforcement fick and peleg model for study of water uptake in navel cargamanto yellow (phaseolus vulgaris l.) and peas seca (pisan sativa) during rehydration

dc.creatorAgudelo Ospina, John Fernando
dc.creatorFranco Castro, Ricardo Arturo
dc.date2009-08-14
dc.date.accessioned2019-11-08T21:23:39Z
dc.date.available2019-11-08T21:23:39Z
dc.identifierhttp://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/publicaciones-e-investigacion/article/view/565
dc.identifier10.22490/25394088.565
dc.identifier.urihttps://repository.unad.edu.co/handle/10596/29727
dc.descriptionThis research validated Fick’s Law and Peleg’s model applicability for modeling water sorption of yellow navel cargamanto bean (Phaseolus Vulgaris L.) and dry pea (Pisum sativum), using five different water temperatures 25, 35, 40, 47 y 55 ºC, to soak the analyzed materials; for bean an optimal mathematical expression was obtained to make estimations, opposite case was the observed thing for pea; the diffusion coefficient calculated were all of the order of 1.91 x 10-9 m2/s for bean and 3.51 x 10-10 for dry pea; the activation energies were 41.464 KJ/mol for bean and 56.246 KJ/mol for dry peaen-US
dc.descriptionSe evaluó la aplicabilidad de la ley de Fick y el modelo matemático empírico de Peleg, en el proceso de rehidratación de fríjol cargamanto ombligo amarillo (Phaseolus Vulgaris L.) y la arveja seca (Pisum sativum), utilizando cinco temperaturas de rehidratación 25, 35, 40, 47 y 55 ºC. El fríjol sigue el modelo matemático de Peleg y se le determinó la ecuación de rehidratación. La arverja tuvo un comportamiento diferente. Los coeficientes de difusión calculados estuvieron alrededor de 9.54 x 10-10 m2/s para el fríjol cargamento y 1.76 x 10-10 para la arveja seca. Las energías de activación fueron de 41.46 KJ/mol y 56.256 KJ/mol para el fríjol y la arveja, respectivamente.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad Nacional Abierta y a Distancia, UNADes-ES
dc.relationhttp://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/publicaciones-e-investigacion/article/view/565/1318
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dc.rightsCopyright (c) 2009 Publicaciones e Investigaciónes-ES
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0es-ES
dc.sourceMagazine specialized in Engineering; Vol. 3 (2009); 15-28en-US
dc.sourcePublicaciones e Investigación; Vol. 3 (2009); 15-28es-ES
dc.source2539-4088
dc.source1900-6608
dc.subjectbean; Dry pea; Rehydration; water absorption model; Fick’s Law; diffusion; Peleg’s Model.en-US
dc.subjectfríjol; arveja seca; rehidratación; modelos de absorción de agua; ley de Fick; difusión; modelo de Peleg.es-ES
dc.subjectSIN INFORMACIONes-ES
dc.titleLaw enforcement fick and peleg model for study of water uptake in navel cargamanto yellow (phaseolus vulgaris l.) and peas seca (pisan sativa) during rehydrationen-US
dc.titleAplicación de la ley de fick y el modelo de peleg para estudiar la absorción de agua en el frijol cargamanto ombligo amarillo (phaseolus vulgaris l.) y la arveja seca (pisan sativa) durante la rehidrataciónes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeSIN INFORMACIONes-ES
dc.coverageSIN INFORMACIONes-ES
dc.coverageSIN INFORMACIONes-ES
dc.coverageSIN INFORMACIONes-ES


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