Aplicación de la ley de fick y el modelo de peleg para estudiar la absorción de agua en el frijol cargamanto ombligo amarillo (phaseolus vulgaris l.) y la arveja seca (pisan sativa) durante la rehidratación
Law enforcement fick and peleg model for study of water uptake in navel cargamanto yellow (phaseolus vulgaris l.) and peas seca (pisan sativa) during rehydration
Law enforcement fick and peleg model for study of water uptake in navel cargamanto yellow (phaseolus vulgaris l.) and peas seca (pisan sativa) during rehydration
Compartir
Autor
Agudelo Ospina, John Fernando
Franco Castro, Ricardo Arturo
Publicador
Universidad Nacional Abierta y a Distancia, UNADCitación
Gestores bibliográficos
Metadatos
Mostrar el registro completo del ítemResumen
Se evaluó la aplicabilidad de la ley de Fick y el modelo matemático empírico de Peleg, en el proceso de rehidratación de fríjol cargamanto ombligo amarillo (Phaseolus Vulgaris L.) y la arveja seca (Pisum sativum), utilizando cinco temperaturas de rehidratación 25, 35, 40, 47 y 55 ºC. El fríjol sigue el modelo matemático de Peleg y se le determinó la ecuación de rehidratación. La arverja tuvo un comportamiento diferente. Los coeficientes de difusión calculados estuvieron alrededor de 9.54 x 10-10 m2/s para el fríjol cargamento y 1.76 x 10-10 para la arveja seca. Las energías de activación fueron de 41.46 KJ/mol y 56.256 KJ/mol para el fríjol y la arveja, respectivamente. This research validated Fick’s Law and Peleg’s model applicability for modeling water sorption of yellow navel cargamanto bean (Phaseolus Vulgaris L.) and dry pea (Pisum sativum), using five different water temperatures 25, 35, 40, 47 y 55 ºC, to soak the analyzed materials; for bean an optimal mathematical expression was obtained to make estimations, opposite case was the observed thing for pea; the diffusion coefficient calculated were all of the order of 1.91 x 10-9 m2/s for bean and 3.51 x 10-10 for dry pea; the activation energies were 41.464 KJ/mol for bean and 56.246 KJ/mol for dry pea
Escuela
http://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/publicaciones-e-investigacion/article/view/565/1318/*ref*/ABU-GHANNAM, Nissreen and McKENNA, Brian. Hydration kinetics of red kidney beans (Phaseolus vulgaris L.). En : Journal Of Food Science. Vol. 62, No. 3 (1997); p. 520-523.
/*ref*/ABU-GHANNAM, Nissreen. Modelling textural changes during the hydration process of red beans. En : Journal Of Food Engineering. No. 38 (1998); p. 341-352.
/*ref*/ABU-GHANNAM, Nissreen and McKENNA, Brian. The application of Peleg’s equation to model water absorption during the soaking of red kidney beans (Phaseolus vulgaris L.). En : Journal Of Food Engineering. No. 32 (1997); p. 391-401.
/*ref*/BANDYOPADHYAY, S. and ROY, N. C. Studies on swelling and hydration of paddy by hot soaking. En : Journal of food science and technology. Vol. 14 (may. – jun. 1977); p.95-98.
/*ref*/CRANK, J. The mathematics of diffusion. 2a ed. New York: Oxford University Press, 1975, pág 421.
/*ref*/Instituto Colombiano de Normas Técnicas, ICONTEC. Norma Técnica Colombiana NTC 871- Fríjol. Actualización segunda, p. 7, 2005.
/*ref*/Instituto Colombiano de Normas Técnicas, ICONTEC. Norma Técnica Colombiana NTC 791- Arvejas secas. Actualización segunda, p. 6, 2004.
/*ref*/KASHANINEJAD, Mahdi et al. Study of hydration kinetics and density changes of rice (Tarom Mahali) during hydrothermal processing. Journal of Food Engineering, v 79, p. 1383 -1390, 2007.
/*ref*/KHAZAEI, Javad y MOHAMMADI, Narjes. Effect of temperature on hydration kinetic of sesameseed. En: Science direct. http://www.sciencedirect.com.
/*ref*/LÓPEZ, A.; PIQUÉ, T. y CLOP, M. Modelización de la absorción de agua en la avellana. En : Alimentaria. (Dic. 1991); p. 73-76.
/*ref*/MAHARAJ, V. and SANKAT, C.K. Therehydration characteristics and quality of dehydrated dasheen leaves. En : Canadian agricultural. Engineering. Vol. 42, No. 2 (Apr.– may. – jun. 2000); p. 81-85.
/*ref*/PELEG, Micha. An empirical model for the description of moisture sorption curves. Journal of Food Science. v. 53, p. 1216-1217,1219, 1988.
/*ref*/SOPADE, P.A. and OBEKPA, J.A. Modelling water absorption in soybean, cowpea and peanuts at three temperatures using Peleg´s equation. En : Journal Of Food Science. Vol. 55, No. 4 (1990); p. 1084-1087.
/*ref*/TURHAN, Mahir; SAYAR, Sedat and GUNASEKARAN, Sundaram. Application of Peleg model to study water absorption in chickpea during soaking. Journal Of Food Engineering. No. 53 (2002); p. 153-159.
Formato
application/pdfTipo de Recurso Digital
info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
SIN INFORMACION
URL Fuente
http://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/publicaciones-e-investigacion/article/view/56510.22490/25394088.565